Ensemble Isabella

Datum/Tijd
08/02/2019
20:15 - 22:00
iCal - Google

Locatie
Gotische Zaal Stadhuis PoperingePrijs
Ticket: € 18,00
Ticket 55+: € 15,50
Ticket jeugd: € 8,00Foto Guy Verstraete


Ensemble Isabella

‘Fantasticke love’

Uitvoerders

Lisa Dunk, zang
Marie Verstraete, viola da gamba, blokfluit
Claire Piganiol, harp

Engelse liederen van hoop en wanhoop uit Shakespeare’s tijdgenoten.

In de index van een liedbook van Thomas Morley stond een titel “Fantasticke Love”. Hoe fantastisch was deze liefde? We zullen het nooit weten, want het lied zelf is verloren. De titel van het tweede deel van het nummer, ook in de index, geeft een hint: “Poore soule”. Ironisch genoeg vertelt dit verloren nummer ons meteen dat er geen liefde is zonder verlies.

Dit programma gaat niet alleen over liefde – het gaat over hoe we omgaan met obsessie, teleurstelling en verlies. In het Engeland van koningin Elisabeth I, die van 1558 tot 1603 regeerde, had je twee contrasterende houdingen. Aan de ene kant was de belangrijkste manier om je lijden te verlichten, het te bezingen met relativerende humor. Aan de andere kant, vooral tegen de eeuwwisseling, geraakte Engeland in de ban van een opmerkelijke cultus van de melancholie, het werd een nieuwe mode. Niet alleen het koninklijk hof in Londen, maar ook de bloeiende economie en dus de rijke bevolking hadden het muzikale leven in de stad sinds het begin van de 16e eeuw steeds meer laten bloeien. Hendrik VIII had internationaal gerenommeerde musici geïmporteerd en de Anglicaanse kerkmuziek floreerde. Tegen het einde van de eeuw werden talrijke liedboeken uitgegeven, die met succes hun weg vonden naar vele huisgezinnen.

In dit programma worden unieke arrangementen van virtuoze Engelse toetsenbordmuziek voor harp, viola en blokfluit afgewisseld met een selectie van de mooiste nummers van componisten als organist William Byrd, uitgever Thomas Morley en luitist John Dowland. Deze muziek zal je zintuigen prikkelen en je laten zuchten en glimlachen.


Onze sponsors vindt u onderaan                                                          Dit concert werd mede mogelijk gemaakt door


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit evenement via sociale media